torsdag 3. april 2008

Å være en kristen?

Hva innebærer det å være en kristen? Eller hva er en kristen?
Jeg har nå nesten gått et helt år på Hedmarktoppen FHS på Hamar. Og på linjen jeg går på har vi berørt alle slags teologiske finurligheter og helt vanlige spørsmål i og rundt Bibelen. Men uansett kan noe så enkelt og grunnleggende som "hva vil det si å være en kristen?" virke utfordrende.

Mange vil kanskje svare: -At det er å være et bedre menneske, eller, -Å være kristen er å tro på noe en ikke kan forstå" osv. Men faktum er at det er noe ganske annet vi snakker om når vi snakker om kristne. Ordet kristen virker for meg litt glorifisert eller det kan kanskje noen ganger oppleves som det ganske motsatte. Som et ord en helst ikke vil identifiseres med, for i forrige uke var det kanskje en kristen som voldtok eller ranet osv. Men faktum er at ordet kristen i Det Nye Testamentet ble tilgitt "troende etterfølgere" av Jesus som forkynnte om Jesus.

Hva er så en kristen? Jo, det er nettopp dette, en troende etterfølger av Kristus Jesus. Messias, Han som mange jøder enda venter på. På slutten av enkelte bøker i Bibelen finnes det en liten oppsumering eller en forklaring på hvorfor dette står skrevet. Og jeg tror Paulus skriver i ett av sine brev, at dette er skrevet for at dere skal komme til tro. Vi blir presentert en sann historie fra tilstedeværende vitner, ja faktisk flere vitner. Alle taler om samme sak. Vi får lov å oppleve den sanne Jesus Kristus. Og å være en kristen er å leve etter det budskap vi har blirr fortalt og som vi har fått lov å oppleve. Å være en kristen er på en måte en prosess.

Som Peter, skal vi få lov til å følge Jesus når han kaller på oss (Luk 5,8-11). Men vi blir ikke satt til å videre fortelle med en gang. Det kommer en opplæringsprosess. Peter hadde Jesus som læremester og fulgte han og så på alt han gjorde i tre år før han selv ble satt til å være Jesus i denne verden. Og sånn kan vi og få oppleve det.

Prosesser i en kristens liv (er ikke helt likt hos alle, men dette kan være den generelle "linjen":
- Vi kan følge Jesus og la han få påvirke oss.
- Jesus virker i våre hjerter og Den Hellige Ånd overbeviser oss om sannheten om hvem Jesus er (Rom 10,13-14).
- Vi blir troende etterfølgere som får lov til å dele evangeliet (Mark 1,17).
- Vi får lov til å "vokse i troen" ettersom vi lever med Jesus.

Disse punktene blir ofte omtalt som Rettferdiggjørelse (komme til tro) og Helliggjørelse (vokse i tro). Men som mennesker er vi kallt til samfunn med Jesus Kristus (1.Kor1,9) og dette er det en kristen gjør. Han lever i samfunn med Jesus og blir inspirert og oppbygget, rettledet og trøstet av skaperen over alle ting.

1 kommentar:

Anonym sa...

AMEN for å være kristen er en prosess!