mandag 10. september 2007

Hvordan forholde seg til alkohol?

Alkohol er et tema som berører mange ungdom i Norge i dag. Jeg har prøvd å finne ut hvordan Bibelen omtaler alkohol og hva/hvordan kristne skal oppføre seg ovenfor det.


Hva sier Bibelen om alkohol?

Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for din mage og for de sykdommer du så ofte lider av.
(1. Tim 5, 23)

Det sømmer seg ikke for konger, Lemuel, det sømmer seg ikke for konger å drikke vin, eller for fyrster å nyte rusdrikk. For da glemmer de lov og vedtekt og fordreier retten for alle undertrykte. Gi heller rusdrikk til den som holder på å gå til grunne, og vin til den som har sorg i sinn. (Ordspråkene 31, 4-6)

Vin og sterk drikk skal han ikke smake, og helt fra mors liv skal han være fylt av Den hellige ånd. (om Johannes døperen) (Lukas 1,15)

vin kan være både et gode og et vonde. Men sånn jeg oppfatter det er det situasjonsbetinget... Vin eller alkohol kan være bra i noen sammenhenger og dumt i andre.

Jeg ser det sånn at Gud har en plan for menneskene. Han har lagt ned lover og regler for at vi skal ha det bedre, men også fordi han ikke tåler synd. Jeg ser det sånn at det er to typer lover.
En type som er regler mot synd, f.eks. de ti bud. Brudd på disse er synd og Gud tåler ikke dette. Den andre typen er leveregler eller bud for at vi skal ha det bedre blandt hverandre:

Drikk dere ikke drukne av vin, for det fører bare til utskeielser, men bli fylt av Ånden,
Ef 5, 18

Dette sier Paulus til oss i sitt brev til Efeserne. Det står ikke at å drikke vin er en synd. Men han fraråder folk fra å drikke seg fulle på vin for at det kan føre til vonde ting. Og her tror jeg en del av nøkkelen ligger. Det handler ikke om det å drikke i seg selv, men heller det det kan føre til.


Loven gjelder vårt forhold til Gud eller/og andre. Hvor mye eller om vi drikker i seg selv har heller liten betydning, men det kan skade andre eller Guds plan for vårt liv og først da blir det synd og et vonde for Gud.

En annen ting som kan være godt og tenke på og som jeg tror Jesus, visst han hadde levd idag ville gjort etter, er å identifisere seg med de svake og kanskje tenke seg om to ganger. Drikking av alkohol når folk som sliter med det (enten de er klar over det, eller ikke) er til stede, bør unngås.


Alkohol i seg selv er ikke et vonde, men det kan føre til vonde ting og derfor advarer Bibelen om det.

2 kommentarer:

larsk sa...

Interessant gjennomgang. Jeg tror det er viktig med signaleffekten. Det står jo også i romerne at en ikke skal lede sin bror til fall, og det er jo du inne på. Lykke til på toppen!

Anonym sa...

andreas nå syntes jeg at det er på tide at du opptaterer bloggen din:D