søndag 9. september 2007

Tomhet

Tomhet og atter tomhet, sier Predikanten (Forkynneren), tomhet og atter tomhet! Alt er tomhet. Hva vinning har mennesket av alt sitt strev, som han gjør seg møye under solen?” Pred 1,1 (Fork 1,1)


Dette skriver Salomo i sin bok kalt Predikantens bok, eller i noen oversettelser Forkynneren. Tomhet under solen. Hvor mange har ikke tenkt tanken når de har gjort noe og ikke fått noe igjen? At hva kan være vitsen med det og det. Hvorfor gidder jeg å gjøre dette? Osv.


Det som ikke gjøres med hensikt i å tjene Gud og andre, hvilken hensikt har det? Alt mennesker gjør for å tjene seg selv eller tjene en ideologi uten at det kan knyttes opp til Gud eller evigheten har i og for seg ingen verdi. Salomo var verdens viseste og helt sikkert en av de smarteste som noen gang har levd. Å lytte til Hans ord kan være smart.


Mot slutten kommer Salomo med enda flere vise- og noen advarende ord.

”Tenk på din skaper i ungdoms dager, før de eldre dager kommer, og det lir mot de år da du må si: Jeg har ingen glede av dem, før solen og lyset og månen og stjernene fordunkles, og skyene kommer igjen etter regnet.”

Min oppfordring oppi dette blir at vi tenker på Gud og tar Han med i alt vi gjør. Før vi skal ta noen beslutninger kan det være lurt å spørre den Hellige Ånd om ”vei-beskrivelsen”. Visst det vi gjør kan alt ha sitt motiv i å glede andre, være gode med hverandre og ære vår Gud i himmelen da tror jeg at verden ville vært mye bedre. Dette er ikke noe lett å gjennomføre, men å tenke på Gud i hverdagen forenkler alt og det kan være med å gjøre at alt vi gjør her på jorden ikke bare er tomhet…

Ingen kommentarer: