søndag 9. september 2007

Nådegaver

Tjen hverandre, hver med den nådegaven han har fått, som gode forvaltere over Guds mangfoldige nåde. (1Pet 4,10)


Hva er nådegaver?

Nådegaver kan sees på som talenter, gaver Gud har gitt til oss mennesker for bedre å tjene hverandre og Gud. Ved å bruke våre nådegaver på rett måte ærer vi Gud og bygger hverandre opp. Gavene er en bedre måte å spre Guds rike her på jorden.

”Nådegaver er spesielle gaver gitt til hver troende av Den Hellige Ånd i samsvar med Guds plan og nåde, til beste for Kristi kropp”


Hvilke gaver er det snakk om?

Noen kan ha spesielle evner til å planlegge og gjennomføre tiltak for å nå en målsetting, noen kan være veldig flinke til å skille mellom sant og usant, riktig og galt osv. Noen kan være flinke til å oppmuntre andre, noen kan veldig generøse og dele av seg selv og av sine rikdommer.

Det finnes et utall med nådegaver og talenter som Gud gir til sine troende enten ved at vi ber om gavene, eller ved at han utruster oss fordi vi trenger dem. Ofte kan vi ha nådegaver uten å være klar over det. Gud har utrustet oss med spesielle evner for å ære Hans rike og spre Hans ord.

En liste over forskjellige nådegaver: Givertjeneste, Hjelpetjeneste, Evangelisering, Tro, Helbredelse, Tungetale, Tydning av tungetale, Gjestfrihet, Forbønn, Kunnskap, Lederskap, Barmhjertighet, Mektige gjerninger, Profeti, Hyrdegaven, Undervisningsgaven, Visdom osv…

For likesom legemet er ett og har mange lemmer, men alle legemets lemmer er ett legeme, enda de er mange, slik er det også med Kristus. (1.Kor 12, 12)

Ingen nådegaver er mindre eller mer verdt enn andre. Alle har sin verdi i rette tid. Og visst brukt korrekt etter Guds plan kan de gjøre mektige og utrolige utslag.


Paulus som skriver mye om nådegavene sier til slutt i Første brev til Korinterne, Kap 12 at: ”Strev etter de beste nådegaver! Og jeg vil vise dere en enda bedre vei.”

Alle kan utvikle og forbedre sine nådegaver. Alle kan be om nådegaver, men husk å legge hjerte i det. Uten at det er med i Guds plan er det uten verdi. Til slutt: Begynnelsen av Kap 13 i Kor.: ”Om Jeg taler med menneskers og englers tunger, men ikke har kjærlighet, da er jeg lydende malm eller en klingende bjelle.”

Ingen kommentarer: